Meni 1

Prvo vratno vretence (atlas) in ravnanje atlasa

Prvo vratno vretence

Prvo vratno vretence imenujemo tudi atlas. To je prvo vretence hrbtenice, ki “povezuje” lobanjo s hrbtenico. S težavami s hrbtenico se spopada marsikdo. Najbolj popularne so težave s križem, vratom, išias, hernia, mravljinci v rokah in nogah, bolečina v rami….itd.

Nikoli se nihče ne pritožuje nad prvim vratnim vretencem (atlasom), in le redko kdo pravzaprav ve zanj. Do pred par leti nazaj tudi jaz nisem vedel zanj. Občasno me je bolel hrbet, včasih se mi je zaskočil vrat, a je ena fizioterapija običajno pripomogla k temu, da je bolečina kmalu popustila. Enkrat grem na eno predavanje o nekem atlasu, kako oh in sploh pomaga. Čeprav je bilo predavanje na meji z mrežnim marketingom…kako oh in sploh ti poravnava prvega vretenca reši vse probleme v življenju. Čeprav imam kronično alergijo na podobne predstavitve me je ta pritegnila. Izpostavili so eno resnico, ki je “pila vodo”:

Prvo vratno vretence in ravnanje atlasa

Prvo vratno vretence in ravnanje atlasa

Prvo vratno vretence: atlas, ki je povezava med lobanjo in hrbtenico je pogosto zamaknjena. Lahko le milimeter ali dva. Telo tak zamik kompenzira (nevtralizira) tako, da postavi ostale dele telesa tako, da telo stoji pokonci in glava tudi. No ne povsem naravnost a dokaj funkcionalno. To pomeni, hrbtenica je malo postrani, en kolk je višji od drugega, posledično so noge postavljene tako da če jih damo skupaj je ena daljša od druge in tako naprej. V vsakdanjem življenju, če se relativno malo gibamo to pravzaprav ni noben problem. Problem se pojavi pri ponavljajočih gibi, npr. tek, monotono delo za strojem in podobne dolgotrajne aktivnosti, ki obremenjujejo določen del telesa. Ker je telo zamaknjeno so določeni deli telesa bolj obremenjeni. To poemni npr, da je levo koleno bolj obremenjeno kot desno, da 5 vretence na hrbtenici najbolj obremenjeno in podobno. Posledica. Bolečine v levem kolenu, vnetje živca, obraba hrustanca in podobne neprijetnosti, ki se zgodijo, če je nek del telesa zaradi nepravilne postavitve telesa preveč obremenjen. Na naslednji sliki lahko vidite, kako zamik atlasa (prvega vratnega vretenca) zamakne celotno telo in povzroči, da so določena mesta bolj obremenjena

Rešitev je, da nastavimo prvo vretence v pravo lego, in telo se avtomatsko začne postavljati v “pravo lego”. To se ne zgodi čez nič. Pri tistih bolj fit to traja od enega tedna do enega meseca, pri tistih, ki so bolj temeljito kompenzirali zamik prvega vretenca (atlasa) in že utrpeli več poškodb pa tudi pol leta, leto in več. Dobra stran tega je, da se stanje pri tem izboljšuje in je napredek viden. Če ni delate nekaj narobe.

 

Ravnanje atlasa (prvega vratnega vretecnca)

Prvo vretence je mogoče poravnati. S tem se nam poravna celotno telo. Več o poravnavi, korekciji atlasa lahko preberete tukaj!

Powered by WordPress. Designed by WooThemes